Kirjoita tähän hakusana

Hakutulokset

Etäarki haltuun – testaa KOEn vinkit!

Etäarki on täällä! Osalle meistä tilanne on miellyttävä, osalle ei niinkään. Miten jaksaa opinnoissa etänä? Entä jos etäopiskelun lisäksi pitäisi myös tehdä työt etänä? KOE keräsi vinkit etäilyn kanssa painiville.

Aseta kolme päiväkohtaista tavoitetta. Tuntuuko, että tehtävää on aivan liikaa? Et tiedä mistä aloittaa ja tauon pitämisestä on turha haaveillakaan. Älä ahnehdi tai aja itseäsi loppuun. Mieti illalla seuraavalle päivälle kolme tavoitetta. Kirjoita tavoitteet ylös. Kun heräät aamulla, sinulla on jo selkeä agenda päivälle. Kun olet saanut yhden tehtävistä suoritettua, ruksi tehtävä yli ja palkitse itsesi kivalla tekemisellä tai levolla. Soita kamulle, selaa somea, kuuntele äänikirjaa tai katso vaikka jakso lempisarjaasi. Mutta älä unohdu lempisarjasi ääreen, vaan siirry seuraavaan tehtävään. Opit tehokkaaksi kuitenkaan väsymättä, kun palkitset itseäsi ja tartut jälleen toimeen. Voit nostaa tavoitteiden määrä, jos tehtävät ovat pieniä tai homma luistaa superisti! Muista vetää raja opiskelun ja vapaa-ajan välille.

Pomodoro-tekniikka ajankäytön tueksi. Tuntuuko, että tehtävää on aivan liikaa, vaikka oletkin asettanut päivälle selkeät tavoitteet? Et edelleenkään tiedä mistä aloittaa ja tauon pitämisestä on turha haaveillakaan. Ota tomaattikello avuksi! Tai ihan vaan puhelimen ajastin. Tätä kannattaa kokeilla!

  1. Valitse tehtävä
  2. Säädä ajastimeen 25 minuuttia
  3. Työskentele keskeytyksettä, kunnes ajastin soi
  4. Kirjaa lyhyesti ylös, mitä teit
  5. Pidä viiden minuutin tauko
  6. Neljän tomaatin jälkeen pidä pidempi tauko (15-30 minuuttia)

Löydä zen. Eikö keskittyminen vieläkään onnistu? Yhdessä nurkassa odottaa viikamattomat pyykit ja toisessa likaiset tiskit. Vai onko puhtaat sukat loppu ja jääkaappi tyhjä. Kutitteleko pöly nenääsi? Ota aikalisä ja raivaa ympäristösi keskittymistä tukevaksi. Jos projekti on iso voit reilusti ottaa itsellesi “vapaapäivän” – päätä että tänään tulee siistiä ja huomenna pystyt taas keskittymään. Mieti toimiiko itsellesi iso urakka vai projektin paloittelu. Myös tässä voit hyödyntää tavoitteiden asettamista ja pomodoro-tekniikkaa.

Entäs etäluentoihin keskittyminen? Meistä varmasti iso osa on jo kokenut tämän. Pitkä luento ja vaikea keskittyä – edes luentosalissa. Miten selvitä samasta luennosta etänä!? Jos luento on tallenteena, tauota rohkeasti. Pidä lyhyitä taukoja, nouse ylös, vaihda paikkaa, hörppää vettä, tuuleta, pyörittele hartioitasi tai napostele vaikka hedelmä! Huomaa, että voit tauottaa myös liveluentoa tippumatta kärryiltä! Samat keinot toimivat: nouse ylös, vaihda paikkaa, hörppää vettä…  On myös tosi tärkeää valmistautua haastavaan luentoon. Varaa valmiiksi naposteltavaa, nappaa musitiinpanovälineet viereen, valitse mukavat vaatteet. Älä kuitenkaan vajoa sängyn tai sohvan pohjalle. Pitämällä asennon skarppina, pysyvät myös aivosi skarppina.

Valmistaudu päivään. Ihanaa olla vain kotona, ei tarvitse lähteä minnekään. Ei tarvitse herätä aikaisin tai laittautua. Aamupalan voi napostella samalla, kun seuraa vaikka luentoa! Jeeeee. Vai ei jee? Mekin ollaan kokeiltu tää. Palaveri alkaa klo 8, joten “on ihan ok herätä klo 7.58 ja heittää vaan nopee vaatteet päälle, harjata hiukset ja juoda lasi vettä”. Voidaan todeta, että ei oltu ehkä parhaillamme tuossa paliksessa. Ota aamulla siis aikasi. Sinun ei ehkä tarvitse herätä tavanomaiseen aikaan, mutta herää kuitenkin siten, että ehdit valmistautua päivään. Syödä aamupalaa, avata verhot ja herätä! Joskus myös pienenpieni laittautuminen antaa lisäpuhtia päivään.

Älä jää yksin. Opinnoissa. Töissä. Vapaa-ajalla. 

Kaikki annetut vinkit ovat myös yhdessä toteutettavissa. Jos projekti ei tunnu etenevän lainkaan etänä, asettakaa välitavoitteet. Jos projekti ei tunnu etenevän aiheen karatessa, kokeilkaa pomodoro-tekniikkaa yhdessä. Jos kavereillasi on kanssasi samoja ongelmia zenin löytämisessä, voitte sopia yhteisen siivousprojektin ja tsempata toisianne. Jos yksin oleminen tympii ja herääminen on vaikeaa, voitte sopia että heräätte samaan aikaan ja juotte aamukahvit yhdessä vaikka snäpin välityksellä. Olkaa luovia – yhdessä! Pitäkää lukupiiri – kyllä, voitte sopia että nyt kaikki vain lukevat vaikka etäyhteys on auki. On varmasti vaikeampi luistaa tekemään muuta, kun kaverit ovat läsnä.

Toivottavasti vinkeistä on jeesiä etäarkeen! Jos siulla on ihan huikeita ideoita etävapaa-aikaan, käy jakamassa vinkkisi KOEn IG-storyssa! 

Tsemppiä etäilyyn!

P.S. Jos korona / yksin oleminen ahdistaa superisti, kannattaa käydä tsekkaamassa Nyytin chatit aiheesta. Kyseessä on siis paikka yhteiselle ajatusten ja kokemusten vaihdolle. Ryhmächatit ovat avoimia kaikille, eikä sinun tarvitse rekisteröityä tai ilmoittautua. Mukaan osallistutaan nimimerkillä. Chatit torstaisin klo 16-20 ja tiistaisin klo 15-17. Lisätiedot chatista: Chat – opiskelijan elämää koskettavista aiheista

to 19.3. Koronavirus ahdistaa?
ti 31.3.  Anxious about the Coronavirus?
to 2.4.   Miten lisätä myötätuntoa omassa opiskeluympäristössä?
to 9.4.   Miten osaan opiskella itsenäisesti – opiskelutekniikat kuntoon
to 16.4. Ystävyyden vaikeudet
ti 21.4.  Miten huolehdin omasta hyvinvoinnista korona-epidemian aikana?

Edunvalvonta-asiantuntija

Emma Kokkonen

emma.kokkonen(at)koeopku.fi

KOE‌ ‌hanketyö‌ ‌

02.04.2020 Ninni Kuparinen

Koronasta‌ ‌huolimatta‌ ‌suurin‌ ‌osa‌ ‌meistä‌ ‌työskentelee‌ ‌entiseen‌ ‌tahtiin,‌ ‌vaikka‌ ‌työ‌-‌ Lue lisää

Mulla on tylsää!

27.03.2020

Kysyimme viime viikolla Instagramissa vinkkejä vapaa-ajanviettoon poikkeustilanteessa ja tällä viikolla Lue lisää

Etäarki haltuun – testaa KOEn vinkit!

19.03.2020 Emma Kokkonen

Etäarki on täällä! Osalle meistä tilanne on miellyttävä, osalle ei Lue lisää

Mitä tällä viikolla syötäisiin?

12.03.2020 Marianna Änäkäinen

Heippa! Opiskelijana raha ei aina ole itsestäänselvyys ja välillä elämää Lue lisää

Näytä lisää