Kirjoita tähän hakusana

Hakutulokset

Opiskelu ja työskentely kotona

Maailmantilanteen vuoksi joudumme työskentelemään kotoa käsin, mutta toivottavasti pääsemme palaamaan kampuksille mahdollisimman pian. Etätyöskentely on ollut iso puheenaihe viime aikoina, minkä takia KOEn Opiskelijan Ohjaus -tiimistä Vilma kokosi vinkkejä, miten parantaa etätyöskentelyä:

Kun korona alkoi levitä ympäri maailmaa ja koulut jouduttiin sulkemaan, ajattelin ettei työpisteeseen tarvitse panostaa, kun en tiennyt vielä, kuinka kauan sama työskentely jatkuu. Tämän johdosta monta kertaa kävi niin, että heräsin viisi minuuttia ennen kuin luento alkoi. Tällöin otin koneen sänkyyn ja palasin peiton alle nukkumaan. Se ei ollut paras ratkaisu. Viime syksynä alkoi työskentely olla haastavaa, kun työpöytänä toimi ruokapöytä. Sekään ei toiminut. Niin ajattelin, että on aika tehdä ihan oma työpiste kotiin. Työpisteen luontiin käytin vain vanhaa työpöytääni, minkä hain vanhempieni luota ja siitä lähti työpisteen kehittely. 

Opiskelussa tarpeellisia ja lähes pakollisia ovat tietokone, hiiri ja kuulokkeet. Jos et ole vielä hankkinut tietokonetta tai aiot ostaa uuden, eLABin sivuilta BYOD – BRING YOUR OWN DEVICE -osiosta löydät hyvät ohjeet, mitä sinun tulisi ottaa huomioon, kun ostat tietokonetta. Mutta oletko huomannut, että kannettavalla koneella on hieman haastavaa tehdä varsinkin, kun yrität asetella Zoomin ja tehtävän puoliksi näytölle. Minulle se tuotti vaikeuksia, kun olisi pitänyt olla kolme välilehteä auki samaan aikaan. Mutta päätin ostaa itselleni kaksoisnäytön ja se on helpottanut työskentelyä huomattavasti. Jos et halua ihan omaa kaksoisnäyttöä hankkia, niin televisio toimii myös hyvin kaksoisnäyttönä ajoittain. Television ja tietokoneen yhdistämiseen tarvitset vain HDMI-johdon. Myös jopa tulostimen hankkiminen voi helpottaa opiskelua. Pystyt löytämään tulostimia myös opiskelijabudjettiin sopivan hintaisia. Itse suosin, että pystyn tulostamaan opettajan luentojen materiaalit ja pystyn kirjoittamaan niihin suoraan pieniä muistiinpanoja.

Nyt kun työpaikat lisäävät jatkuvasti etätyöskentely mahdollisuuksia, tällöin syntyy uusia tuotteita myyntiin, jotka helpottavat kotona työskentelyä. Tässä on muutamia ideoita, miten voit parantaa kotona työskentelyn toimivuutta. Täyttyykö työpöytäsi johdoilla tai menevät johdot sekaisin? Internetissä on monia ratkaisuja tätä varten, on olemassa kaapelikouruja ja -koteloita. Niiden avulla hallitset kaapeli sotkujasi työpöydälläsi ja sen läheisyydessä. Entä onko työpöytäsi sopivalla työtasolla tai haluaisitko tehdä töitä seisaaltaan? Oletko miettinyt, että voisit vaihtaa työpöytäsi jalat sähkö jaloiksi. Niiden avulla pystyt säätämään työpöydän korkeutta ja tällöin parannat työergonomiaa. Tai oletko huomannut, että tietokoneella töitä tehdessä silmiä alkaa koskea tai väsyttää? Tämä johtuu tietokoneista ja puhelimista heijastuvasta sinivalosta, joka voi aiheuttaa päänsärkyä tai vaikeuttaa nukahtamista. Tähänkin on ratkaisu, netissä on myynnissä sinivalo laseja, joiden idea on suodattaa sinivaloa ja näin vähentää silmien rasitusta. Nämä ovat vain vaihtoehtoja, mutta Internet on täynnä erilaisia ratkaisuja, jotka helpottavat työskentelyä.

Kalenterin seuraaminen, päivittäminen ja ajan tasalla pitäminen on helpottanut omaa työskentelyäni, pysyn tällöin paremmin kiinni sovituissa menoissa ja varmistan, että palautan tehtävät ajoissa. Kun koulu ja hallitustehtävät alkoivat alkuvuodesta, piti päivittää kalenteri. Olen käyttänyt Google-kalenteria ja se on toiminut parhaiten itselleni. Se on kätevää, kun se kulkee mukana puhelimessa ja pystyn yhdistämään helposti useamman sähköpostin siihen. On ollut kätevää järjestää palavereja, kun pystyy katsomaan suoraan työkavereiden kalentereista, milloin kaikilla olisi aikaa ja kalenterikutsujen lähettäminen on ollut helppoa ja kätevää, kun on pystynyt liittämään Zoom-linkin. Jos itse suosit perinteisempää kalenteria ja haluaisit päivittää hieman sitä, niin KOEn blogeista pystyt lukea Mirandan vinkeistä, miten bujoilla.

Olen luopunut siitä, että herään juuri ennen luennon alkua ja olen huomannut, että pystyn keskittymään paremmin. Nyt joka aamu herään tunnin aiemmin ja ensimmäisenä käyn sähköpostit läpi ja kalenterista katson, millainen päivä on tulossa. Siitä on syntynyt omanlainen rutiini ja se on toiminut.  

Mutta palaamme vielä joskus takaisin kampuksille, siihen asti ota kaikki ilo irti opiskelusta. Kotona opiskelu kuitenkin antaa uusia mahdollisuuksia, mitkä eivät olisi mahdollisia, kun opiskelisimme koululla. Kuuntele luentoja, kun käyt lenkillä. Hyödynnä kirjaston E-kirjoja. Tee samalla kotiaskareita, kun kuuntelet luentoa. Hyödynnä oppituntien välinen aika. Normaalisti tämä aika käytettäisiin luokasta toiseen siirtymiseen, mutta nyt ota kuppi kahvia tai käy nopealla kävelyllä. Avaa kamera ja aktivoi näin omaa toimintaasi, varsinkin jos teette ryhmätöitä Zoomin tai Teamsin välityksellä. Mahdollisuuksia on monia. Toivottavasti tästä tekstistä sait ideoita, mitä pystyt itse hyödyntämään omassa kotitoimistossa ja sen avulla parantamaan omaa työskentelyäsi. Mukavaa kevätlukukautta ja onnea opintoihin!

Opiskelijan ohjaus -tiimi

Vilma Kylmälä

vilma.kylmala(at)koeopku.fi

Opiskelu ja työskentely kotona

08.04.2021 Vilma Kylmälä

Maailmantilanteen vuoksi joudumme työskentelemään kotoa käsin, mutta toivottavasti pääsemme palaamaan Lue lisää

Miten tutoroida verkossa?

24.02.2021 Vilma Kylmälä ja Nooa Kopanen

Kiinnostaako tutorointi? Tutorointi on opiskelijatapahtumien ohella yksi KOEn näkyvimpiä toimintamuotoja. Lue lisää

KOEn ensimmäinen videoblogi ja Artun terveiset

05.02.2021 Arttu Suorsa

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=ifVwixpQrX4[/embed] KOEn hallituksen puheenjohtaja Arttu avaa fiiliksiään alkaneesta vuodesta KOEn Lue lisää

2020 – Sellainen vuosi se

31.12.2020 Jari Koistinen

Vuosi 2020 on ollut hyvin erilainen. Ihmiskuntaa koettelevia vitsauksia on Lue lisää

Näytä lisää